阅读:6872回复:3

[语言交流]春田花花幼稚園校歌

楼主#
更多 发布于:2008-07-23 09:08
春田花花幼稚園校歌

春田花花幼稚園校歌》係喺 2001年上映一套港產片麥兜故事》裏面嘅一首粵語。首歌嘅最特別係條字幕片,係用粵語入便同音同調嚟寫。

[編輯] 文化背景喺香港教會同佢哋嘅開辦嘅學校會用粵音唱中文聖詩,但出嚟會變晒音。春田花花幼稚園校歌呢首歌就嗱住變音歌詞嚟玩。[未記出處或冇根據] 

[編輯] 歌詞《春田花花幼稚園校歌》
主唱:春田花花幼稚園仝人(麥嘜、麥兜、五月花、六月草、得巴、阿輝、茹時、Miss Chan、校長)
【字幕片】
鵝滿是快烙滴好耳痛,
鵝悶天天一戲個窗!
鵝們在殼習,
鵝悶載升脹,
鵝悶是春天滴化!
鵝滿是咪耐滴主印勇,
鵝悶屎舍燴滴洞亮!
姣象你耗罵?
路時你好馬?
鵝悶田田問喉您!
【歌詞】
我們是快樂的好兒童
我們天天一起歌唱
我們在學習
我們在成長
我們是春天的花
我們是未來的主人翁
我們是社會的棟樑
校長你好嗎?
老師你好嗎?
我們天天問侯你
【意譯】
我哋係開心嘅乖細路仔
我哋日日一齊唱吓歌
我哋學緊嘢
我哋大個仔、大個女
我哋係春天嘅花
我哋會係第時話事嘅人
我哋會係社會支柱
校長你好呀?
先生你好呀?
我哋日日同你打招呼

[編輯] 拎由 "http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E6%98%A5%E7%94%B0%E8%8A%B1%E8%8A%B1%E5%B9%BC%E7%A8%9A%E5%9C%92%E6%A0%A1%E6%AD%8C" 收
屬於2類: 有啲嘢冇根據嘅文 |

最新喜欢:

跨境电商运营iMjmJ.Com跨境电商运营...
沙发#
发布于:2008-07-23 15:18
《春田花花幼稚園校歌》
<Cönt tin fä fä yâw jì yeũn hàu gö>

我們是快樂的好兒童
Ngó mun sì fâi lòg dëk hõw yi tonk
我們天天一起歌唱
ngó mun tïn tïn yät hẽy ceông gö
我們在學習
Ngó mun jòi hòg jàb
我們在成長
ngó mun jòi senk jeõng
我們是春天的花
ngó mun sì cönt tïn dëk fä
我們是未來的主人翁
Ngó mun sì mèy loi dëk jeũ yant yönk
我們是社會的棟樑
ngó mun sì sé wũi dëk dònk leong
校長你好嗎?
Hàu jeõng néy hõw mâ
老師你好嗎?
lów sï néy hõw mâ
我們天天問侯你
ngó mun tïn tïn mànt hàw néy

纯Penkyampji版:
Sont Penkyampji bãn:

Cönt tin fä fä yâw jì yeũn hàu gö

Ngó mun sì fâi lòg dëk hõw yi tonk
ngó mun tïn tïn yät hẽy ceông gö
Ngó mun jòi hòg jàb
ngó mun jòi senk jeõng
ngó mun sì cönt tïn dëk fä
Ngó mun sì mèy loi dëk jeũ yant yönk
ngó mun sì sé wũi dëk dònk leong
Hàu jeõng néy hõw mâ
lów sï néy hõw mâ
ngó mun tïn tïn mànt hàw néy
ivrit
黄金十字骑士
黄金十字骑士
  • 声同版主
  • 声同贵宾
板凳#
发布于:2008-07-23 17:48
很有意思的一首歌!
歡迎來希伯來語、藏語和德語板塊,希望能為有心人提供幫助,更希望一同成長。歡迎訪問我的語言文化空間http://blog.sina.com.cn/ankylotherium
地板#
发布于:2008-07-23 18:13
这个是我的手机铃声
其实在声同,除了找资料以外,还可以交交朋友。欢迎光临声同网
rar分段压缩方法请点这里
游客

返回顶部